BIAB VST crashes in studio one

Posted by: swingbabymix

BIAB VST crashes in studio one - 10/28/21 12:35 AM

In studio one, sometimes BIAB VST will crash.
Crashes occur at startup. The details are as follows:
For example, in order to speed up, I will disable BIAB VST after generating wav.
When I enable the BIAB VST track again, it sometimes crashes, and then studio one restarts.
This problem sometimes doesn't happen, sometimes it does.
I don't know if you have met?
After disabling the BIAB VST track and then enabling the BIAB VST track, it will crash occasionally.
Posted by: Chantelle - PG Music

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/28/21 06:26 AM

What version of the plugin are you using? You can check in the plugin by going to File | About and the version number is listed there.
Posted by: MarioD

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/28/21 07:19 AM

swingbabymix I am interested in your workflow. Why do you disable the VSTi?

I ask as I just mute the VSTi when, on rare occasions, I have it running along with Studio One Pro 5. And to be honest I have never used the disable and enable track functions thus I would be interested if you use it on different tracks also.

Thanx in advance for your time.
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/28/21 08:16 PM

3.9.12
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/28/21 08:18 PM

Originally Posted By: MarioD
swingbabymix I am interested in your workflow. Why do you disable the VSTi?

I ask as I just mute the VSTi when, on rare occasions, I have it running along with Studio One Pro 5. And to be honest I have never used the disable and enable track functions thus I would be interested if you use it on different tracks also.

Thanx in advance for your time.



Because I want to open two BIAB VSTS, which can easily generate wavs of different styles
When I open two at the same time, it will collapse.
So disabling will make the crash situation better, but sometimes it will crash.
Posted by: MarioD

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/29/21 07:05 AM

Originally Posted By: swingbabymix
Originally Posted By: MarioD
swingbabymix I am interested in your workflow. Why do you disable the VSTi?

I ask as I just mute the VSTi when, on rare occasions, I have it running along with Studio One Pro 5. And to be honest I have never used the disable and enable track functions thus I would be interested if you use it on different tracks also.

Thanx in advance for your time.



Because I want to open two BIAB VSTS, which can easily generate wavs of different styles
When I open two at the same time, it will collapse.
So disabling will make the crash situation better, but sometimes it will crash.


Thanx for answering my question. IF time permits I will try to verify your experience.
Posted by: MarioD

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/29/21 12:24 PM

Originally Posted By: swingbabymix



Because I want to open two BIAB VSTS, which can easily generate wavs of different styles
When I open two at the same time, it will collapse.
So disabling will make the crash situation better, but sometimes it will crash.


I can verify this. On one occasion when mine crashed I had to reboot the computer.

This isn't a big problem for me as I transfer the tracks to Studio One Pro 5 then delete the BiaB plug-in. Now I can open a new BiaB VST. BUT I can see a couple of advantages of doing it SBMix's way. If this can get fixed this is the way I would work in the future.
Posted by: Jim Fogle

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/29/21 06:55 PM

I believe I read someplace the plugin is designed for only one instance at a time to be open. The choke point is a background utility program that silently communicate with the main Band-in-a-Box program.

My question is with all the possible tracks that can be used in the plugin, why do you need multiple instances open at the same time?
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 12:32 AM

Originally Posted By: Jim Fogle
I believe I read someplace the plugin is designed for only one instance at a time to be open. The choke point is a background utility program that silently communicate with the main Band-in-a-Box program.

My question is with all the possible tracks that can be used in the plugin, why do you need multiple instances open at the same time?


Because we open more than one BIAB VST, we can load a style of the same type
In this way, different wavs can be generated to change the main song and chorus of the music.
I even want to open three BIAB VSTS at the same time, select the style I think is similar, and then click to generate different wavs
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 12:34 AM

Originally Posted By: MarioD
Originally Posted By: swingbabymix



Because I want to open two BIAB VSTS, which can easily generate wavs of different styles
When I open two at the same time, it will collapse.
So disabling will make the crash situation better, but sometimes it will crash.


I can verify this. On one occasion when mine crashed I had to reboot the computer.

This isn't a big problem for me as I transfer the tracks to Studio One Pro 5 then delete the BiaB plug-in. Now I can open a new BiaB VST. BUT I can see a couple of advantages of doing it SBMix's way. If this can get fixed this is the way I would work in the future.



Ha ha, you already know what I mean. Although we are thousands of miles apart, there is communication in our hearts. grin
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 12:39 AM

Originally Posted By: Chantelle - PG Music
What version of the plugin are you using? You can check in the plugin by going to File | About and the version number is listed there.


Loading a VST program multiple times at the same time should be a basic operation.
Because many VSTS need to load multiple for ease of use.

If this is a bug, please fix it. Thank you.
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 02:21 AM

Use Element just drag n drop the BBvst2 BBvst3 into Element, use the Element Instrument and BBvst instrument if you want to send midi.
If you want it for different sections set the sync of each vst to start on the bar you want, remove count-in and ending if need be.
NOTE I don't know if they have fixed the issue where bbw4 is cutting the tracks too short when no ending is set ????????
If not you won't have a seamless transition between bars.
*enable EXT top left to sync.

Full Screen
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 02:42 AM

More:

Full Screen
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 03:22 AM

Syncing:

Full Screen
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 04:21 AM

Pipelineļ¼š

thank you.
The generated wav will have channel problems, and mono becomes dual.
I think it's a little simple, and the problem gets complicated.
In fact, loading multiple BB VSTS should not cause a crash. Should the official fix it?
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 05:41 AM

Tracks:

Full Screen
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 06:16 AM

It should be the output setting problem, because they are all in English, and it is difficult for me to read and understand.
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 05:29 PM

Like this:

Full Screen
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/30/21 10:54 PM

Pipelineļ¼š

You're Superman. This connection makes me feel very complicated. grin
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/31/21 12:36 AM

Once you have it set up with any many BiabVST as you like you then save the graph in Element.

There is a BUG that have not still fixed,
when no Ending is selected it won't cut clean so there is a gap at last bar. I have reported this many times !! mad
You need to add extra bar then trim to get seamless playback.
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/31/21 04:24 AM

Pipeline:

I also found this gap. There will be a gap in all styles.
So I have to check ending
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/31/21 04:29 AM

Originally Posted By: Pipeline
Once you have it set up with any many BiabVST as you like you then save the graph in Element.

There is a BUG that have not still fixed,
when no Ending is selected it won't cut clean so there is a gap at last bar. I have reported this many times !! mad
You need to add extra bar then trim to get seamless playback.


Pipeline:

I also found this gap. There will be a gap in all styles.
So I have to check ending.
Hope to repair it as soon as possible.
In fact, I saw many people talking about this bug in other forums.
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/31/21 08:45 PM

This is RealBand tracks clean cut to allow a seamless join,
the tracks under are dragged in from the BBPlugin.
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 10/31/21 08:50 PM

Originally Posted By: Pipeline
This is RealBand tracks clean cut to allow a seamless join,
the tracks under are dragged in from the BBPlugin.


Realband is also excellent.
But I still use studio one and FL Studio
After all, I have a lot of other things to do. Studio one and FL Studio are more suitable.
Realband is also great, but I won't use it anymore. I'm sure of that
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 11/08/21 05:04 AM

Originally Posted By: Pipeline

when no Ending is selected it won't cut clean so there is a gap at last bar. I have reported this many times !! mad



How can we solve this gap problem?
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 11/08/21 12:41 PM

Add an extra bar but mute it with automation, this will give clean cut.
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 11/08/21 05:21 PM

But does this make simple things more complicated?
Posted by: Pipeline

Re: BIAB VST crashes in studio one - 11/08/21 05:33 PM

I came here over 10 years ago to ask for something to be fixed, I'm still here...
BB & The Workarounds
Posted by: swingbabymix

Re: BIAB VST crashes in studio one - 11/09/21 06:31 PM

Originally Posted By: Pipeline
I came here over 10 years ago to ask for something to be fixed, I'm still here...
BB & The Workarounds



No official solution. Eventually, you become a professional software programmer. grin